Vond je dit interessant?

Hoe Gebruik Je QDF Om Pijlsnel Bovenaan In Google Te Komen?

What the f*ck is QDF?

QDF staat voor Query Deserves Freshness. Als je de SEO van je website serieus neemt, zal je dit moeten leren.

Anders zal je website falen.

Nee, da’s een mopje. Natuurlijk zal je niet falen, je beheert je website zoals je zelf wilt.

Maar ik durf wel te stellen dat je geen SEO specialist bent dan. Beter?

Als je de starterskit al bekeken hebt dan weet je dat ik er van overtuigd ben dat kwalitatieve en relevante content king is op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Hoe meer kwalitatieve teksten je op je website deelt, hoe meer gratis bezoekers je zal krijgen. Punt.

Er zijn een heleboel manieren om ervoor te zorgen dat deze teksten goed scoren in Google.

Zo kan je jouw artikelen op een bepaalde manier schrijven zodat de focus op een bepaalde groep keywords ligt, maar hier ga ik je waarschijnlijk later nog wel wat meer over vertellen.

In dit artikel wil ik het dus hebben over QDF’s.

Als je hier gebruik van maakt kunnen je artikelen op zeer korte tijd op de eerste pagina van Google komen. Al vraagt het wel wat inzet om een goed onderwerp te vinden voor je QDF artikel.

Wat is QDF in de Zoekmachine Optimalisatie?

Het Query Deserves Freshness algoritme verkiest verse content boven oudere content (freshness), maar alleen voor zoekopdrachten (search queries) die een serieuze groei kennen in een bepaalde periode.

Op de pagina “Wat is QDF” ontdek je er meer over.

Hoe werkt QDF?

Dit is een beetje een herhaling van het stuk hierboven, dus als je denkt dat je QDF helemaal begrijpt kun je al doorgaan naar het volgende puntje, of je denkt misschien nog dat ik mijn kortetermijngeheugen kwijt ben en alles blijf herhalen.

Hieronder ga ik dieper in op de details, dus geef het een kans ok?

Hier gaan we. QDF werkt als volgt:

Zoekmachines willen hun gebruikers voorzien van super relevante content.

Maar de traditionele algoritmes verkiezen oudere, meer gevestigde content en sites. Dus de nieuwste stuff kan vaak verloren uitkomen.

QDF past dit aan door de volumes van de zoekopdrachten te onderzoeken:

 1. Apple kondigt aan dat ze een neieuwe iPhone gaan lanceren
 2. Miljoenen mensen beginnen naar informatie te zoeken over de nieuwste iPhone en gebruiken allerlei aan de nieuwe iPhone gerelateerde zoekwoorden (bijvoorbeeld “iPhone 6” of “iPhone 6 specificaties”) waardoor er een serieuze golf en trend ontstaat in de zoekvolumes voor deze termen.
 3. De zoekmachine krijgt dit in de gaten
 4. Ze brengen de QDF in een versnelling hoger
 5. Ze beginnen met het invoegen van de nieuwste relevante, kwalitatieve content die ze kunnen vinden, in de rankings. Zelfs als de pagina’s nog geen autoriteit hebben.

Hoe gebruik je QDF?

 1. Onderzoek trends. Doe dit niet enkel door alleen Google Trends te gebruiken, dat is niet genoeg. Hou ook Twitter in de gaten, je kunt hier ook verschillende tools voor gebruiken. Stap ook eens weg van je computer en lees een tijdschrift of een krant!
 2. Wees snel en behendig! Als je er een week over doet om een artikel te publiceren, mag je het vergeten. Dan is QDF niets voor jou. Om je voordeel te halen uit QDF moet je in staat zijn om binnen enkele uren nadat je de trend gespot hebt, een artikel te schrijven.
 3. Schrijf door het gebruik van de doel keywords. Gebruik de zoekopdrachten exact in je titel, content, etc,.. Als je niet weet wat ik bedoel, zal het artikel over “starten met SEO” je al wat verder helpen.
 4. Bouw een spinnenweb. Schrijf niet gewoon een artikel. Schrijf je artikel en link er dan naar vanuit andere bestaande artikels en pagina’s op je website.
 5. Promoot je nieuw artikel. Tweet het, deel het op Facebook. Zorg dat je wat links verzamelt naar je artikel. Vertel vrienden over je pagina. Doe er alles aan om je artikel snel onder de aandacht te krijgen en om het de aandacht te geven die het nodig heeft om snel te indexeren in de zoekmachines.
 6. Geef niet op. Eens je in de rankings opgenomen bent, blijf nieuwe zaken toevoegen en linken naar de originele pagina. Dat houdt de pagina vers en het vergroot je autoriteit zodat je de competitie kan aangaan met gevestigde websites. Anders kan je ranking tijdelijk zijn.
 7. Richt je op de longtail. QDF is perfect geschikt voor de korte, erg competitieve termen. Maar waar het echt in uitblinkt is in de lagere volumes van de longtail keywords. Deze termen leveren misschien niet super veel verkeer op, maar je krijgt wel snelle rankings en super relevante bezoekers voor slechts enkele uurtjes werk.
 8. Blijf optimaliseren. Als je volledige website onzichtbaar is voor de zoekmachines, vergeet het maar. Je nieuwe artikel zal nooit opgemerkt worden, omdat niemand -inclusief Google- het kan vinden.

QDF: Use it, Love it, Learn it.

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder!

Oh ja: hieronder staat nog een video die ik je zeker niet wou onthouden. Na het bekijken hiervan is het hopelijk 100% duidelijk of je al dan niet zelf QDF moet gebruiken.