Vond je dit interessant?

Internet Marketing Driehoek (1/3)

Vaak is het zo dat wanneer iemand start met internet marketing, dat die al heel snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom ga ik jou laten kennis maken met de internet marketing driehoek, zodat je snel een idee kan vormen van hoe jouw ideale strategie eruit moet zien.

Het probleem is vooral het overaanbod aan informatie die er te vinden is. Het internet staat namelijk vol met van alles en nog wat over internet marketing.

Door in één keer te veel informatie op te nemen, bestaat de kans dat je het ook allemaal maar niets vindt en dat je al snel denkt “ik begrijp het niet goed, ik stel het nog wat uit”. En dat is echt zonde, want in principe hoeft internet marketing helemaal niet moeilijk te zijn.

Om te beginnen wil ik je wel even duidelijk maken dat enkel en alleen “het hebben van een website” maar weinig te maken heeft met het totale plaatje van internet marketing. Het is wel een beetje geavanceerder en complexer dan dat.

Versta me niet verkeerd, je moet natuurlijk nog altijd een website laten maken, dit is essentieel en dit wordt jouw online thuisbasis.

Over het algemeen valt internet marketing op te delen in verschillende basisprincipes (3 factoren). Deze 3 factoren vormen de kern van internet marketing en op basis hiervan moet je jouw internet strategie opmaken.

In dit artikel gaan we dieper in op de eerste factor van internet marketing:

Factor 1: Bezoekers naar je website halen

Dit is waar het allemaal bij internet marketing begint. Als je begint met het opmaken van je eigen internet strategie, denk dan goed na over waar en hoe je bezoekers gaat halen. Je kunt wel een heel mooie website hebben, die je tot in de puntjes geperfectioneerd hebt en waar je duizenden euro’s in geïnvesteerd hebt, maar als je geen bezoekers op je website hebt, zal er ook niemand klant bij jou worden.

Bezoekers naar je website halen kan op verschillende manieren:

Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

De meest dankbare methode om bezoekers GRATIS naar je website te krijgen: zoekmachine optimalisatie. Door je website op een slimme manier te optimaliseren zorg je ervoor dat je voor verschillende relevante zoekwoorden gevonden wordt in Google, helemaal gratis.

Wanneer een potentiële klant dan via Google op zoek gaat naar een bepaald product dat jij aanbiedt en hierdoor op jouw website terecht komt, omdat jij op pagina 1 stond voor dat bepaald zoekwoord, dan wordt het vanzelfsprekend zeer interessant.

Zoekmachine Advertenties (SEA)

Naast dat je jouw website kunt optimaliseren en zo proberen gratis hoog te scoren in Google, kun je ook advertenties kopen om bovenaan in Google te komen.

Je maakt dan een advertentie die je toekent aan verschillende zoekwoorden waar je wilt waarbij ze getoond wordt. Als iemand dan via Google jouw gekozen term intikt, krijgt die bovenaan de resultaten jouw advertentie te zien. Klikt de bezoeker op de advertentie, dan betaal je hiervoor een bepaald bedrag aan Google.

De keuze van de zoekwoorden waarvoor je adverteert kan een serieus verschil maken in advertentiebudget, onderzoek dit dus eerst goed, want niet elk woord is even duur/goedkoop!

Social Media Management

Enkele jaren geleden werd nog gezegd “de dag van vandaag moet je als ondernemer een website hebben”. Wel, de dag van vandaag moet je dat nog steeds, maar ik had het graag veranderd in: “de dag van vandaag moet je als ondernemer een website hebben en aanwezig (nog beter: actief) zijn op social media“.

De fout die velen wel maken is dat ze via social media, bijvoorbeeld Facebook, telkens proberen verkopen. Doe dit nooit, het maakt je niet populair. Social media moet je gebruiken om bezoekers naar je website te halen (en op je website kun je dan verkopen).

Als je echt wilt slagen op social media (zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Instagram, …), zorg er dan voor dat je interessante content deelt en diversifieert in wat je deelt. Deel dus niet enkel foto’s of links naar een interessant artikel, maar diversifieer. Deel video’s, foto’s, teksten, links, nieuwtjes, .. maar maak ook zelf video’s, foto’s, teksten, …

Zorg er voor dat jouw social media kanaal de moeite waard is om te volgen en dat er content op te vinden is die nergens anders te vinden is (ook niet op jouw website of andere social media kanalen, het is niet de bedoeling dat al jouw online kanalen er hetzelfde uitzien, anders is het niet de moeite waard om jou overal te volgen).

Slim social media management mag je het noemen.

Social Media Advertenties

Net zoals dat je bij Google gratis en betalend bezoekers naar je website kunt halen, kun je ook bij social media zowel gratis als betalend bezoekers naar je website halen.

Via bijvoorbeeld het advertentieprogramma van Facebook ben je in staat om advertenties te tonen aan een zeer selectief samengestelde doelgroep. Hoe beter je jouw doelgroep die jouw advertenties te zien krijgen kunt afbakenen, hoe beter je advertentie dus zal scoren.

Affiliates die ook slimme internet marketing toepassen

Eenvoudig gezegd is een affiliate een online vertegenwoordiger van jouw product, die enkel en alleen betaald moet worden wanneer er ook daadwerkelijk iets verkocht wordt. In principe kost een affiliate jou dus niets, maar brengt deze enkel geld op.

Wanneer een affiliate bijvoorbeeld op zijn website een linkje naar jouw product plaatst, en iemand koopt dat product via die link, dan krijgt de affiliate hiervoor een bepaald percentage van het aankoopbedrag.

Zie het zo: als die affiliate geen bezoeker had doorgestuurd, had die bezoeker ook nooit een aankoop bij jou gedaan en was die dus nooit klant geworden. Stel dat jouw affiliates 30% commissie krijgen, dan verlies je geen 30%, maar dan win je 70%!

Een slimme en goedkope manier van internet marketing om bezoekers naar je website te halen dus, zeker wanneer die affiliate ook slimme internet marketing toepast!

Klein nadeel: de kans bestaat dat je niet door iedereen gepromoot wilt worden en dat je ook niet op zomaar elke website een banner wilt hebben. Kies in dat geval je affiliates dus zorgvuldig zelf uit.

Advertenties op andere websites

Een laatste manier die ik je nog wil meegeven om bezoekers naar je website te halen is adverteren (of blogartikelen te schrijven) op andere websites.

Door op een relevante website een verwijzing te hebben naar jouw website, kun je hiermee (afhankelijk van de populariteit van die andere website) een pak bezoekers binnenhalen.

Heb je zelf nog slimme manieren om extra bezoekers naar je website te halen en wil je dit met ons delen? Dat kan, onderaan deze pagina.