Vond je dit interessant?

Internet Marketing Driehoek (2/3)

In dit artikel gaan we dieper in op de tweede factor van de internet marketing driehoek. De internet marketing driehoek bestaat uit 3 belangrijke factoren waar je jezelf moet op baseren bij het op stellen van je internet strategie.

Eerder heb ik al verteld over de eerste van deze drie factoren: “bezoekers naar je website halen”. Ik raad je dan ook aan om de eerste factor eerst te lezen alvorens aan de slag te gaan met de tweede, want als je niet weet hoe je bezoekers gaat krijgen, worden factor 2 en 3 ook totaal overbodig.

Factor 2: Bezoekers converteren

Eenvoudig gezegd betekent converteren in internet marketing dat je een bezoeker omzet in een bepaald gewenst resultaat. In de meeste gevallen zal dit gaan om het doen van een aankoop, maar er zijn ook andere indicators waarbij je conversie kunt meten:

 • inschrijven voor de nieuwsbrief
 • evenement delen
 • product kopen
 • contact opnemen
 • reactie achterlaten

Je kunt zelf dan ook wel afleiden dat hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer je er kunt converteren.

Via Google Analytics kun je dit trouwens perfect meten.

Hoe moet je bezoekers converteren?

Hoe je deze bezoeker kan converteren, ligt voor een groot deel af van de niche waarin je actief bent en dit alles is ook grotendeels afhankelijk van jouw internet marketing.

Probeer in de eerste plaats het aantal doelen waarvoor je jouw bezoeker probeert te converteren te beperken tot 2-3. Als je de bezoeker meer keuzes geeft, bestaat de kans dat hij helemaal geen keuze maakt (en dus niet converteert).

Een andere zaak waarmee je rekening moet houden is dat je goed moet weten WIE je doelgroep is. Pas wanneer jij weet welke mensen deel uit maken van jouw doelgroep en hoe deze mensen zich gedragen, kan jij het gepaste aanbod samenstellen en op die manier de conversie verhogen.

Zie het zoals in dit voorbeeld:

Als je een game-shop hebt en je verkoopt enkel Xbox consoles, maar het grootste deel van je bezoekers is op zoek naar een PlayStation 4, dan zal de conversie voor de aankoop van een Xbox veel lager liggen, want dat is niet wat je bezoekers op dat moment willen.

Door inzicht te krijgen in wat je bezoekers echt nodig hebben (in dit geval een PlayStation 4), kun je jouw aanbod beter samenstellen en zal de conversie veel hoger liggen. Kies dus de juiste doelgroep uit!

Wil je helemaal geen PlayStation verkopen, maar wil je jezelf blijven focussen op de Xbox? Dan is het in dit voorbeeld wel duidelijk dat je dan de verkeerde doelgroep aantrekt.

Conclusie: je moet vraag & aanbod feilloos samen brengen en dat kun je in de eerste plaats enkel en alleen door je doelgroep (en dus de vraag) perfect te leren kennen.

Bezoekers converteren gaat niet automatisch..

Bezoekers naar je website halen is één zaak, maar het converteren gaat niet vanzelf, je moet je website hiervoor goed optimaliseren en je kunt/moet hiervoor rekening houden met tientallen zaken. Onder andere:

 • gebruik maken van slimme call-to-actions
 • gebruik maken van split-tests en test verschillende afbeeldingen/kopteksten
 • waardevolle informatie leveren
 • de grootste problemen van je doelgroep te weten komen en hiervoor een DE oplossing bieden
 • goede, activerende teksten schrijven
 • niet enkel en alleen (of misschien zelfs nooit) proberen verkopen

Later gaan we nog dieper ingaan op elk van deze afzonderlijke zaken en deze lijst zal later ook nog aangevuld worden. Voor nu is het belangrijk dat je de eerste 2 factoren van goede internet marketing onthoudt, namelijk:

Om de internet marketing driehoek nu helemaal te vervolledigen, delen we in een volgend bericht de derde factor.

Hoe zorg je er zelf voor dat jouw bezoekers converteren? Of had je hier tot op vandaag nog nooit rekening mee gehouden? Let us know! 😉