Vond je dit interessant?

Internet Marketing Driehoek (3/3)

In dit artikel ga ik in op het derde en laatste onderdeel van de zogenaamde internet marketing driehoek. In de vorige twee onderdelen heb ik het gehad over bezoekers naar je website krijgen (deel 1) en bezoekers converteren (deel 2). Ik raad je aan om beide onderdelen eerst eens te lezen als je dat nog niet hebt gedaan.

De derde factor is er eentje die tussen factor 1 en 2 zweeft, maar het is er eentje die vaak vergeten wordt. Nochtans zorgt deze factor ervoor dat je jezelf onderscheidt van de concurrenten die factor 1 en 2 ook toepassen. (En dat worden er met der tijd natuurlijk steeds meer en meer, aangezien het internet niet meer weg te denken is uit gelijk welke business)

Door factor 3 op een correcte manier toe te voegen, zul je vanzelf ook verandering merken in de andere twee factoren:

Factor 3: Positionering

Positionering is één van de belangrijkste onderdelen van internet marketing. Het kan er in de eerste plaats voor zorgen dat je meer bezoekers krijgt (doordat mensen over jou gaan beginnen praten => mond-aan-mond reclame), maar het kan er ook voor zorgen dat die bezoekers sneller klanten worden. (je straalt meer vertrouwen en expertise uit)

Wat is nu een goede positionering?

Wel, het is zo dat alle informatie de dag van vandaag al aanwezig is op het internet. Als je iets zoekt, dan vind je het. Veelal ook gratis. Daarom moet je jezelf als internet ondernemer proberen onderscheiden, je moet je bezoekers een reden geven om jou boven de anderen te kiezen. Je moet jezelf anders positioneren dan de concurrenten.

En als je eens goed rondkijkt, dan zie je dat de meeste websites (of internet ondernemers) dit totaal verkeerd (of zelfs helemaal niet) aanpakken. De positionering wordt gewoon vergeten.

Zou jij zomaar een product bij iemand kopen zonder dat je weet van wie je koopt? Zonder dat je weet dat die persoon kennis van zake heeft en wel degelijk weet waarmee hij bezig is?

Waarschijnlijk niet.

Mensen betalen niet rechtstreeks voor de informatie of producten op zich, maar vooral voor jouw toegevoegde waarde die jij als ondernemer biedt op die informatie en producten.

En dat is hoe je jezelf moet positioneren: toegevoegde waarde leveren die jouw bezoekers nergens anders kunnen vinden.

Je verhoogt de kansen om via het internet producten te verkopen immens wanneer je extra waarde levert. Klanten kopen jou als ondernemer, met jouw toegevoegde waarde.

Dit geldt zowel voor informatiemarketing (digitale/informatieproducten zoals ebooks of videotrainingen), als voor fysieke producten.

Positioneer jezelf als expert en lever extra waarde, zodat mensen bereid zijn om geld aan jou uit te geven.

Hoe kun je jezelf positioneren als expert?

Om aan je klanten en bezoekers de indruk te geven dat je wel degelijk een expert bent in je vakgebied, zit er niets anders op dan het te bewijzen. Ze moeten weten dat ze op jou kunnen rekenen wanneer het fout gaat. Jij bent de autoriteit in je vakgebied.

Je moet je kennis delen en tonen wat je kent/kunt.

Dit kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van een blog, waarbij je om de zoveel tijd een nieuw artikel deelt over een bepaald onderwerp. Op termijn verzamel je zo een hele bibliotheek aan kennis over jouw vakgebied. Een bibliotheek waar jouw bezoekers met plezier zullen doorbladeren en een bibliotheek waaraan jouw bezoekers kunnen zien dat jij wel degelijk een expert bent.

Bovendien is dit ook nog eens goed voor je zoekmachine optimalisatie, want als je teksten blijft schrijven, blijft je website groeien. En zo zul je op termijn ook meer bezoekers krijgen (factor 1).

Naast een blog, waar je jouw kennis via teksten deelt, kun je bijvoorbeeld ook video’s maken, die je al dan niet ook deelt via social media en YouTube.

Een goed voorbeeld is CoolBlue. Er zijn zoveel webshops die aanbieden wat zij ook verkopen, maar toch kopen zoveel mensen bij CoolBlue, ookal zijn ze helemaal niet de goedkoopste. Waarom is dit toch? Omdat CoolBlue perfect weet hoe ze zich moeten positioneren.

Ze leveren ontzettend veel toegevoegde waarde:

 • vandaag besteld, morgen in huis
 • als je niet tevreden bent, mag je gratis retouren
 • je kunt de klantenservice bereiken via mail, facebook, de website, .. en krijgt altijd supersnel een professioneel antwoord
 • er worden productvideo’s gemaakt die uitleg geven over het product
 • ….

Naast al deze zaken zijn ze bij CoolBlue ook nog eens geobsedeerd om een topservice af te leveren via de klantendienst. Hun slogan is niet voor niets: alles voor een glimlach. Ze doen er alles aan om elke klant tevreden te stellen, waardoor bestaande klanten er dan weer voor zorgen dat hun vrienden ook klant worden.

Ze geven je een reden om klant te worden bij hen en niet bij de concurrentie.

En dat is waar positionering om draait: er voor zorgen dat men over jou praat en niet over iemand anders.

Alle 3 de factoren op elkaar afstemmen

Nu je een overzicht hebt van alle factoren van de internet marketing driehoek waarop je een succesvolle internet strategie kunt baseren, is het tijd om voor jezelf eens te kijken hoe deze factoren nu kunnen samenwerken en kunnen bijdragen tot een succesvolle internet business.

3 factoren van de internet marketing driehoek:

 1. bezoekers naar je website halen
 2. bezoekers converteren
 3. positionering

Zoek voor jezelf uit hoe je deze drie factoren voor je eigen business kunt opvullen:

 1. Waar ga je bezoekers halen? Waar bevind je doelgroep zich op het internet?
 2. Hoe ga je bezoekers converteren? Wat is hun grootste probleem en welke oplossingen zoeken ze?
 3. Hoe ga je jezelf positioneren zodat je jezelf kunt onderscheiden van de concurrenten die factor 1 en 2 ook succesvol toepassen.