Vond je dit interessant?

Je Website Rankt Niet! En Dit Is Waarom.

Het is voor velen de basis van een succesvolle internetbusiness: een website met een hoge positie in de zoekresulaten. Een website die hoog zal ranken in Google.

Hoe beter jouw website gevonden wordt in Google en hoe hoger jouw website rankt in de zoekresultaten, hoe meer bezoekers en dus hoe meer inkomsten je met jouw online business kunt behalen.

Juist?

Niet gevonden worden of niet ranken in Google betekent voor velen dus een ramp. Mede omdat niet iedereen bereid is om te adverteren. Men is bang om te betalen voor bezoekers en wil ze liever gratis over de vloer te krijgen.

Wat op zich begrijpelijk en veelal het meest interessante is.

En net daarom is een hoge positie in de resultaten van Google essentieel.

Echter bestaan er jammer genoeg toch nog steeds veel misverstanden omtrent het ranken van een website in Google.

Eén daarvan ga ik in dit artikel toelichten.

Het klinkt misschien vanzelfsprekend en voor sommigen kan het een open deur zijn die ik intrap, maar het is voor mij alleszins enkele jaren geleden een serieuze eye-opener geweest, namelijk:

Google rankt jouw website eigenlijk helemaal niet!

Ranken in Google, hoe werkt dat dan?

Zoekmachines hebben over het algemeen twee hoofdtaken:

In de eerste plaats het web doorzoeken (crawlen) & hiermee een index van webpagina’s aanmaken (indexeren).

In de tweede plaats moet een zoekmachine zo relevant mogelijke antwoorden/zoekresultaten weergeven op de vraag van de gebruiker.

Beeld je het “Wereld Wijde Web” in als een groot spinnenweb

Ranken in Google met de Google spider

Elke “knoop” in het spinnenweb is een uniek document (een webpagina, een afbeelding, een pdf, ..).

De zoekmachine heeft dus een manier nodig om het spinnenweb te crawlen en elke knoop in het web te vinden. Dat crawlen gebeurt aan de hand van de Google Spider.

Die spider doorzoekt het web naar unieke documenten door de beschikbare hyperlinks te volgen.

  1. De Google Spider crawlt en indexeert de miljarden documenten, pagina’s, afbeeldingen, video’s, .. die hij tegenkomt op zijn tocht doorheen het wereldwijde web.
  2. De Google zoekmachine levert relevante antwoorden aan de gebruikers die via een zoekopdracht op zoek gaan naar informatie

Google rankt jouw “website” dus helemaal niet. Het rankt wel alle afzonderlijke pagina’s en documenten (die gevonden kunnen worden door de Spider).

Je doet er dus goed aan om elke pagina afzonderlijk voor een ander keyword te optimaliseren. Als je jouw volledige website voor één en hetzelfde keyword optimaliseert, ga je jouw eigen pagina’s onderling laten concurreren.

De eenvoudige link-structuur van het web biedt de mogelijkheid om alle pagina’s met elkaar te verbinden

Door die links te volgen kan de spider dus alle verschillende met elkaar verbonden documenten indexeren. Eenmaal de spider een pagina gevonden heeft, slaat hij deze op in een immense database, zodat Google er later altijd kan op terugkomen als de pagina in de resultaten moet verschijnen.

Om ervoor te zorgen dat het immense aantal documenten en pagina’s binnen een fractie van een seconde opgehaald kunnen worden, wordt er gebruik gemaakt van datacenters over de hele wereld.

In principe worden de resultaten die je ziet na een zoekopdracht dus niet rechtstreeks van het web opgehaald, maar komen ze uit de computers van Google.

Als website-eigenaar wil je dus maar al te graag dat de Google Spider ook jouw website vindt en de pagina’s indexeert, zodat die in de resultaten getoond kunnen worden.

Iemand die dit allemaal nog veel beter kan uitleggen is Matt Cutts, ingenieur bij Google:

Bekijk zeker ook even deze link.

Een concreet voorbeeld:

Stel dat je een website hebt over gezonde voeding. Het is normaal dat je dan met die website gevonden wilt worden voor de term “gezonde voeding”, maar dat brengt toch enkele problemen met zich mee.

In de eerste plaats is “gezonde voeding” een keyword waarbij veel concurrentie zal zijn. Een gevolg hiervan is dus dat jouw website niet zomaar van dag op dag op pagina 1 zal komen. Dit gaat veel tijd en moeite kosten.

Een ander “probleem” is dat “gezonde voeding” slechts 1 keyword is en als je echt veel bezoekers wilt krijgen, dan zal je de focus op meerdere keywords moeten leggen.

Waarom?

Omdat vele kleintjes één grote maken.

Versta me niet verkeerd, je mag wel degelijke je startpagina optimaliseren voor dat ene belangrijke hoofd-keyword, maar hou het daar bij. Je kunt dan vanaf je andere pagina’s (die je optimaliseert voor andere keywords) de waarde van je hoofd-keyword voor je startpagina versterken. Dit doe je door bijvoorbeeld in een bepaald artikel op het woordje “gezonde voeding” een link te leggen naar je startpagina.

Als je het goed aanpakt, zal op langere termijn dus ook je startpagina voor dat bepaalde keyword veel beter scoren.

Anderzijds, wanneer je gevonden kunt worden met verschillende pagina’s voor verschillende zoekwoorden, dan ga je op termijn automatisch nog veel meer bezoekers krijgen. En waarschijnlijk ook veel sneller dan wanneer je de hele tijd voor één en hetzelfde belangrijke keyword (met veel concurrentie) bovenaan probeert te komen met alle pagina’s en artikels.

Een ander voordeel aan het schrijven van zoveel verschillende pagina’s en artikels is dat je -al dan niet bewust- uit jezelf varianten van de keywords zult gebruiken. Hoe meer tekst je hebt, hoe meer kans dat je op een natuurlijke manier woorden gebruikt waarnaar gezocht wordt.

Hou er natuurlijk wel altijd rekening mee dat de teksten die je schrijft relevant, uniek en van hoge kwaliteit zijn. Google houdt immers niet van lage kwaliteit. en van dubbele/gekopieerde content.

Doordat we nu weten dat Google eigenlijk afzonderlijke pagina’s & documenten rankt en dus geen volledige websites, kunnen we hier slim op inspelen door per keyword een aparte pagina (of blogartikel) aan te maken.

De focus mag dus niet langer liggen op één keyword waarvoor we de volledige website proberen te laten ranken (dit heeft geen zin).

In tegenstelling tot dat moet je proberen met verschillende pagina’s gevonden te worden voor verschillende minder gebruikte (langere/meer specifiekere) keywords.

Ik raad je ook aan om niet meer dan 2-3 verschillende pagina’s voor hetzelfde keyword aan te maken. Probeer creatief te zijn en gebruik varianten of synoniemen wanneer je vaak over hetzelfde specifieke onderwerp wilt schrijven.

Keywords (en varianten) vinden om beter te ranken in Google:

Met behulp van de Google Keyword planner kun je zien dat “gezonde voeding” maandelijks gemiddeld 8100x gezocht wordt in België & Nederland.

Keyword Planner Gezonde Voeding

Nu moeten zulke zaken altijd wat dieper onderzocht en eventueel getest worden, maar mijn verwachtingen zijn dat je met een splinternieuwe website niet zomaar bovenaan gaat komen voor dit zoekwoord.

En dan nog.

Stel jezelf eens de vraag ofdat de mensen die je wilt bereiken wel echt allemaal letterlijk op zoek gaan naar “gezonde voeding”? Sommigen wel, maar de meesten waarschijnlijk niet.

“Gezonde voeding” is een zogenaamd “shorttail” keyword (de tegenhanger heet “longtail keyword”). En shorttail keywords omvatten slechts 30% van de totale zoekopdrachten die in Google ingetypt worden.

Je mag dan nog helemaal bovenaan staan voor de term “gezonde voeding”, maar weet dan goed dat je een heleboel kansen laat liggen en dat er nog minstens 70% ruimte is om te groeien.

Steeds extra content (pagina’s, berichten, documenten, ..) blijven toevoegen aan je website is dus eigenlijk onmisbaar als je jouw bezoekersaantallen wilt zien stijgen.

Een snelle opzoeking voor dit voorbeeld levert al meteen volgende varianten op:

Meer keyword varianten

Keyword Varianten

Als je bovenstaande varianten slim gebruikt, kunnen ze jou een heleboel bezoekers opleveren.

Zo kun je aan de hand van deze resultaten zelf bijvoorbeeld volgende artikels verzinnen, artikels waarbij je tijdens het schrijven ongetwijfeld verschillende longtail keywords gebruikt waarnaar gezocht wordt:

  • Wat is gezonde voeding
  • Recepten om gezonde voeding klaar te maken
  • Waar kan ik gezonde voeding kopen
  • Welke voeding is gezond
  • Hoe kan ik afvallen met gezonde voeding
  • Tips om gezond af te slanken
  • Een gezonde warme maaltijd bereiden
  • ..

Besluit

Doordat Google aparte webpagina’s en documenten (en geen volledige websites) indexeert en weergeeft in de resultaten, kun je hier slim op inspelen. Gebruik verschillende varianten van je belangrijkste keywords en maak dan per keyword aparte pagina’s/artikels aan!

Je volledige website optimaliseren voor één en hetzelfde keyword betekent dat je de concurrentie met jezelf aangaat.

Veel succes!

PS: Als je zelf nog toevoegingen of opmerkingen hebt ivm dit artikel, laat het ons dan weten onderaan in de reacties!