Vond je dit interessant?

Starten Met SEO? Deze Handleiding Geeft Je Een Kickstart!

“Ik wil starten met SEO, maar weet niet waar te beginnen. Kun je me wat meer uitleg geven?”.

Dat was de lezersvraag die ik via onze Facebookpagina toegestuurd kreeg.

Een zeer moeilijke vraag, omdat starten met SEO niet zomaar iets is dat je op 1-2-3 uitlegt. Ik had dus helaas ook niet meteen een gepast antwoord klaar.

“Kun je jouw vraag wat specifieker stellen?” vroeg ik.

Bijvoorbeeld: “hoe optimaliseer ik een blogbericht?”, “hoe vind ik gepaste keywords” of “hoe weet ik voor welke keywords ik moet optimaliseren?”.

Daar kon ik dan ook een veel gerichter en concreter antwoord op geven.

“Wel, ik had graag de belangrijkste zaken over SEO geweten. Hoe ga je ermee te werk? Hoe moet je starten met SEO?”

Ik moest toch even nadenken hoe ik dat op de best mogelijke manier kon beantwoorden. Blijkbaar had ik trouwens iets over het hoofd gezien.

En dat is ook de reden waarom ik dit artikel geschreven heb.

Want wanneer iemand vraagt waar je met SEO moet beginnen, dan heeft die persoon waarschijnlijk ook nog helemaal geen ervaring. (Logisch! Want hij moet nog starten met SEO. Het wordt letterlijk gezegd.).

Ik had het vroeger moeten begrijpen, maar wat een persoon met die vraag volgens mij eigenlijk bedoelt is: “Geef me alles wat je hebt en weet over SEO. Geef me een handleiding, een stappenplan! Hou mijn handje vast! Ik wil zelf aan de slag!”.

Dus ik kon dan ook maar beter letterlijk bij het begin beginnen. Iets wat veel eenvoudiger is via een blogartikel dan via een Facebookbericht.

Beginnen bij het begin dus.

En dat begin, dat staat hieronder uitgelegd.

Wat zijn de voordelen van starten met SEO?

De meesten onder jullie zullen het waarschijnlijk wel al weten, maar SEO (Search Engine Optimization), betekent letterlijk zoekmachine optimalisatie.

Zoekmachine Optimalisatie kun je dan alweer het beste uitleggen als “het optimaliseren van een webpagina om beter gevonden te worden in de zoekmachines”.

Die zoekmachine zal in de meeste gevallen Google zijn. Goede SEO zorgt er dus voor dat jouw website hoger komt in de zoekresultaten van Google.

En de voordelen van een hoge positie in de zoekresultaten van Google?

Dat jouw website beter gevonden wordt en dat een logisch gevolg hiervan is dat je meer bezoekers over de vloer krijgt.

Als jouw website dan ook nog eens zodanig ingericht is dat die bezoekers converteert in nieuwe klanten, dan ben je helemaal in business! Maar dat is dan weer een ander verhaal.

De belangrijkste voordelen van (goede) SEO zijn:

 • Je krijgt voortdurend bezoekers op je website
 • Je hoeft niet te betalen voor advertenties
 • Je krijgt bezoekers op je website die daadwerkelijk op zoek zijn naar informatie die jij aanbiedt

Als je wilt starten met SEO moet je eerst weten hoe Google werkt..

Google heeft over het algemeen twee hoofdtaken. Namelijk:

 1. crawlen & indexeren
 2. relevante zoekresultaten weergeven

Hoe dit precies in zijn werk gaat heb ik in een vorig artikel uitgelegd. (link opent in nieuw tabblad)

Ga dat stukje eerst even lezen en kom nadien terug naar hier. Ik wacht wel.

Gelezen?

Goed.

Nu je weet hoe Google precies werkt (en dat is echt belangrijk) en waarom het interessant is om aan SEO (hoger in de zoekmachines/Google komen) te doen, kunnen we aan het echte werk beginnen.

Je website toevoegen aan Google

Op dit moment ga ik er vanuit dat je al een website hebt, anders heb je eigenlijk ook niet meteen een reden om aan SEO te doen.

Toch?

Nu, als je een nieuwe website online zet is de kans zeer klein dat Google je snel opmerkt uit zichzelf.

Als er geen links naar jouw website zijn, is er ook geen manier dat de Google spider bij jou terecht KAN komen.

Je kan Google dus maar best een beetje helpen. En dit kan je doen door je website toe te voegen aan Google.

Nuja, echt je volledige website toevoegen is het eigenlijk niet. Je voegt je sitemap -wat niet meer is dan een eenvoudig xml-bestand met alle URL’s van je website- toe aan je account op Google Webmasterhulpprogramma’s.

Op die manier geef je Google een seintje dat jouw website bestaat en uit ervaring weet ik dat dit gewoon werkt. Je pagina’s zullen veel sneller opgenomen worden in Google.

Hoe maak je een sitemap?

Mogelijkheid #1: Met WordPress

Als je website gebouwd is aan de hand van WordPress, dan gebruik je best de SEO for WordPress plugin van Yoast. Dit is in de eerste plaats sowieso de beste plugin op het gebied van SEO voor WordPress. En in de tweede plaats genereert de plugin volledig automatisch de XML-sitemap(s) die je nodig hebt.

Klik in je dashboard aan de linkerkant op SEO => XML Sitemaps:

Yoast XML Sitemap

Door nu op XML Sitemap te klikken (zie bovenstaande afbeelding), krijg je een overzicht van alle gegenereerde sitemaps voor jouw website. Het zijn de URL’s van die sitemaps die je zult moeten toevoegen aan Google.

Klik voor de duidelijkheid ook maar eens op zo’n link van een XML Sitemap. Je krijgt dan de inhoud van jouw sitemap. Een overzicht van alle pagina’s of berichten binnen jouw website. Deze URL’s worden via de URL van jouw sitemap opgenomen in Google.

Voor nu: Je sitemap URL kopiëren. (NIET de URL van je afzonderlijke pagina’s die in de sitemap zitten)

Mogelijkheid #2: Zonder WordPress

Zonder WordPress (eventueel via een ander Content Management System) is het uiteraard ook mogelijk om een sitemap te genereren. Hoe je dat precies voor welk systeem doet, kun je waarschijnlijk wel terug vinden via Google.

Er zijn in ieder geval wel enkele online tools beschikbaar (zoals deze) waarmee je -net zoals met de SEO voor WordPress plugin van Yoast– automatisch jouw sitemap kunt laten genereren.

Je moet dan nadat de software jouw sitemap gegenereerd heeft, het XML bestand handmatig downloaden en via FTP uploaden naar de server van je website.

Sitemap toevoegen aan Webmasterhulpprogramma’s

Het hoe en het waarom van Google Webmasterhulpprogramma’s is iets waarover ik in dit artikel vandaag niet verder ga uitweiden. Waar het mij vandaag om te doen is, is dat je jouw sitemap kunt toevoegen, zodat jouw pagina’s sneller geïndexeerd worden in Google.

 1. Ga naar Google Webmasterhulpprogramma’s
 2. Voeg -als dat nog niet gebeurd is- jouw website toe aan je account
 3. Klik op “Sitemaps” en daarna op “Sitemap toevoegen”
 4. Geef de URL van jouw XML Sitemap door
 5. Klik op sitemap verzenden
 6. Herhaal dit proces voor elke sitemap die je wilt verzenden

Sitemap toevoegen

Sitemap verzenden

Zijn jouw pagina’s al geïndexeerd?

Controleren via Google Webmasterhulpprogramma’s

Verwacht niet dat na het toevoegen van je sitemap, je pagina’s direct geïndexeerd zullen worden. Ik raad je aan om gewoon even een dag te wachten en de volgende dag nog eens terug te keren naar je Google Webmasterhulpprogramma’s account.

Zoals je ziet in mijn overzicht (afbeelding hieronder)  zijn er op dit moment slechts 23 URL’s geïndexeerd door Google. Op zich is dat niet veel, maar ik heb eigenlijk qua SEO nog niet zo veel gedaan aan deze website ook. Daarnaast is deze website op dit moment ook nog maar enkele weken actief. Die 23 pagina’s zijn dus enkel en alleen geïndexeerd doordat ik mijn XML Sitemap heb toegevoegd.

Een tof begin.

Klein detail is wel dat er ondertussen al 138 URL’s verzonden zijn, Google moet dus nog meer dan 100 URL’s van mijn website zien op te nemen in zijn database. Ik verwacht dat ze binnen enkele dagen/weken wel allemaal geïndexeerd zullen zijn.

Straks toon ik je ook nog een manier hoe we dit proces nog een klein beetje extra kunnen stimuleren.

 

Mijn sitemaps

Controleren via Google zelf

Alle URL’s via Google handmatig en één voor één gaan controleren wordt natuurlijk een serieuze opdracht.

Gelukkig is er een slimmere en eenvoudigere manier.

Je kunt namelijk in Google zoeken naar alle URL’s of webpagina’s die een bepaalde term bevatten.

Om nu te weten hoeveel pagina’s van jouw website al geïndexeerd zijn (en via Google teruggevonden kunnen worden), moet je zoeken naar alle URL’s die jouw website bevatten.

Dit doe je door te zoeken naar inurl:”JouwWebsite.com” en dat ziet er zo uit:

Zoeken naar inurl

26 Resultaten gevonden. Wat ongeveer overeenkomt met de 23 geïndexeerde pagina’s die de Webmasterhulpprogramma’s aangeven.

Hiermee ben ik dus zeker dat Google ondertussen weet heeft van mijn website en klaar is om mijn pagina’s en artikels te indexeren.

Vanaf nu kan het echte werk beginnen.

Pingen

Om het eenvoudig te zeggen betekent pingen in dit geval van SEO dat we Google op de hoogte gaan brengen (net zoals we deden via de XML Sitemap), dat ze een bepaalde pagina moeten indexeren.

Je weet dat Google geen websites, maar pagina’s rankt. Het heeft dus weinig zin om voortdurend je startpagina te “pingen”. Gebruik deze techniek enkel wanneer er veranderingen zijn doorgevoerd of wanneer je een nieuwe pagina hebt toegevoegd.

Ping dan ook effectief de rechtstreekse URL van de desbetreffende pagina of blogpost.

Pingen kan het proces van indexeren versnellen, maar naar mijn ervaring heeft het geen rechtstreekse invloed op je positie in Google.

Je website “pingen” kan onder andere via de online tool Pingomatic.

Laat je website voortdurend groeien

Net om dezelfde reden dat Google geen websites, maar pagina’s rankt, is het dus vanzelfsprekend dat je maar beter veel pagina’s hebt.

Hoe meer pagina’s op je website, hoe meer pagina’s door Google geïndexeerd kunnen worden en hoe meer kans dat jouw website kan teruggevonden worden in Google.

De op dit moment meest gebruikelijke manier om op regelmatige basis nieuwe content op je website te krijgen, is aan de hand van een blog.

Elk blogartikel geldt als een pagina, waardoor je dus gemakkelijk je website kunt blijven uitbreiden op een manier zoals Google het graag heeft.

Verzorg interne links

Wanneer je het principe van de Google Spider een beetje begrijpt, dan weet je dat die links volgt. Laat dus niet alleen op het web links achter (backlinks), maar zorg er in eerste instantie vooral voor dat je eigen pagina’s intern goed verbonden zijn.

Eigenlijk zou elke pagina van je website bereikbaar moeten zijn vanaf een andere pagina. Pas dan ben je zeker dat de Google spider ook de mogelijkheid heeft om een bepaalde pagina te bereiken en dus te indexeren.

Wil je de waarde van een interne link nog wat verhogen? Zorg er dan voor dat de link op een relevant keyword geplaatst wordt. En bijvoorbeeld niet op het woordje “klik hier”.

Stel dat je een bepaalde pagina op je website wilt laten gevonden worden in Google voor het woordje “lekkere cheeseburgers”. Je doet er dan goed aan om vanaf andere pagina’s binnen je websites op het woordje “lekkere cheeseburgers” een link te leggen. Zo weet Google dat die pagina (waar de link naar toe gaat), over lekkere cheeseburgers gaat.

Score!

Optimaliseer een pagina of blog-artikel (= On-Page SEO)

Keywords correct gebruiken

Je hebt besloten voor welk keyword je een bepaald artikel wilt laten ranken? Goed, maar dan is het wel belangrijk dat je ook weet hoe je jouw keywords correct gebruikt.

Zo moet je bijvoorbeeld proberen rekening houden met volgende zaken:

 • Keyword Dichtheid: het optimale percentage is iets tussen de 3 en 5%. Dat betekent dat je -over het gemiddelde van je volledige tekst- op de 100 woorden ongeveer 3-5x je keyword mag/moet gebruiken. Probeer je keyword niet minder te gebruiken dan dit, maar zeker en vooral niet meer. Anders komt het te spammerig over voor Google en kan het zijn dat je hiervoor afgestraft wordt. Schrijf gewoon op een natuurlijke manier.
 • Gebruik ook varianten van je keyword. Het is niet omdat ik deze pagina gevonden wil laten worden voor “starten met SEO”, dat mensen niet kunnen zoeken naar “beginnen met SEO” of “beginnen met Zoekmachine Optimalisatie”. Het is dus slim om ook deze woorden af en toe eens te gebruiken. Op een subtiele manier. Relevant en binnen de context. Daarnaast zal ook Google dit merken en zo creëer je logischerwijs meer waarde voor jouw pagina voor die bepaalde keyword-groep. Hoe ze het bij Google precies doen weet ik niet, maar ze zijn er in ieder geval goed in om woorden te herkennen en te groeperen.
 • Gebruik je keyword in tussenkopjes
 • Plaats een link naar je pagina vanaf een andere pagina, met als achor tekst je keyword (zorg dat dat andere artikel ook relevant en binnen de context, ga niet zomaar overal je keyword zetten met een linkje naar je artikel erbij)

Pagina-URL

Controleer altijd ofdat je website logische en zoekmachine vriendelijke url’s heeft. Dit heet “Canonieke URL’s”.

 • Een voorbeeld van een slechte URL: www.internetmarketingmonkey.com/?p=458&cat_id=12
 • Een voorbeeld van een goede, zoekmachine- EN gebruiksvriendelijke URL: www.internetmarketingmonkey.com/starten-met-seo

Paginatitel

Plaats je keyword in de titel. Begin er indien mogelijk zelfs mee.

Via WordPress kun je de paginatitel eenvoudig meegeven. Als je geen WordPress gebruikt, moet je de <title></title> tag aanpassen in de broncode van je website.

Volgens de SEO voor WordPress plugin van Yoast is een optimale paginatitel minimaal 40 tekens en maximaal 70 tekens lang. Alles wat langer is zal wegvallen in de zoekresultaten, je krijgt dan iets te zien zoals de 3de titel in het voorbeeld hieronder:

Artikel met lange titel

Veel beter is natuurlijk een titel zoals in dit voorbeeld:

Internet Marketing Monkey in Google

Meta-omschrijving

Geef een meta description mee aan je pagina, dit is een korte omschrijving van je artikel. Normaal moet je dit in de broncode aanpassen, maar als je WordPress gebruikt kun je dit simpel doen via de gratis SEO voor WordPress plugin van Yoast.

De meta-omschrijving wordt in Google getoond onder de paginatitel titel (zie voorbeeld hierboven).

Verwerk ook in de meta description weer de zoekwoordcombinatie waar je graag op gevonden wilt worden.

Optimale aantal woorden

Een vraag die veel voorkomt. Hoe lang moeten de artikels en pagina’s op mijn website zijn?

Hoeveel woorden moet ik schrijven?

Wel, dat hangt er een beetje vanaf. Maar mijn tip is eenvoudig: schrijf gewoon wat je te vertellen hebt.

Het kan zijn dat je na 3-400 woorden jouw hele verhaal al uit de doeken gedaan hebt. Dan hoef je natuurlijk niet van alles te beginnen verzinnen om toch maar 1000 woorden te halen.

Als je klaar bent na 400 woorden. Stop dan. Heb je 2000 woorden nodig? Prima, schrijf dan gewoon verder.

Ik weet dat er veel beweren dat je ongeveer een 6-700 tal woorden per blogbericht moet schrijven. Dat kan een mooie richtlijn zijn voor een bepaald minimum, maar het echt optimale minimum ligt zelfs veel lager. Namelijk op 300.

Tenslotte zijn het nog altijd mensen die jouw artikels moeten lezen en zijn het jouw bezoekers die je moet kunnen bekoren. Als je werkt met in gedachten altijd de bezoekers, dan zal je automatisch uit jezelf al veel goed doen voor Google.

Don’t push it too much!

Gebruik van afbeeldingen

Naast dat het je tekst leesbaarder maakt en je bezoekers meer uitnodigt om een stukje tekst te lezen, kunnen afbeeldingen ook op een andere manier bijdragen aan je SEO.

Je kunt namelijk gevonden worden via Google Afbeeldingen. Het moet dus niet altijd via de pagina’s zijn.

Andere tips voor afbeeldingen:

 1. Geef de afbeelding voor het uploaden al een correcte bestandsnaam met daarin ook het keyword of de keywordcombinatie waarop je gevonden wilt worden. Gebruik in bestandsnamen nooit hoofdletters spaties of vreemde tekens. Enkel koppeltekens.
 2. Geef de afbeelding een relevante alt tag (alternatieve titel), dit moet via de broncode. (Tenzij je WordPress gebruikt, dan kan het via de instellingen van de afbeelding)

Correct benoemde afbeeldingen scoren ook hoog in Google Afbeeldingen en dragen op die manier bij aan de relevantie van je artikel.

Tussenkopjes

Het is verstandig om je pagina’s en artikels onder te verdelen met tussenkopjes. Net zoals in een krantenartikel.

Op die manier kan Google (en ook je bezoekers) jouw artikel beter begrijpen en structureren. Die tussenkopjes gaan dan van Koptekst 1 tot bijvoorbeeld Koptekst 3 of 4.

Een koptekst 1 mag je slechts één keer per pagina gebruiken (wat ook logisch is), daarna doe je verder met koptekst 2 en 3 (en indien nodig ook 4).

Keyword in eerste paragraaf

Is er een keyword waarvoor je een bepaalde pagina echt wilt laten gevonden worden?

Gebruik dat keyword dan in de eerste alinea van je artikel en bij voorkeur zelfs als allereerste woord van die eerste alinea.

Om het nog wat extra kracht mee te geven kun je het vet zetten. Je keyword vet zetten is maar één keer nodig. Als je dat keyword voortdurend in het vet zou zetten doorheen je volledige pagina, dan heeft dit trouwens ook geen toegevoegde waarde voor Google.

Uitgaande links

Omdat Google wilt dat het web verbonden is, dragen uitgaande links op de één of andere manier ook bij aan de waarde van jouw pagina.

Stel dat je een artikel geschreven hebt over De Middeleeuwen, dan kun je altijd vanuit je artikel eens linken naar de pagina over Middeleeuwen op Wikipedia. In de ogen van Google lever je dan goed werk.

Het zal niet superveel invloed hebben, maar alle beetjes helpen, zeker op het gebied van zoekmachine optimalisatie!

SEO volgens de regels

in SEO heb je verschillende onderverdelingen. 3 Grote.

 1. White Hat SEO
 2. Grey Hat SEO
 3. Black Hat SEO

Hierbij is de White Hat SEO diegene die je zelf moet hanteren. Dat is namelijk SEO volgens de regels zoals Google ze voorschrijft.

De Black Hat daarentegen zijn dan weer de “verboden” methodes. Het zijn meestal eenvoudige truukjes om je ranking te beïnvloeden, maar als Google het door krijgt, dan wordt je gegarandeerd afgestraft. Je ranking zal kelderen.

Grey Hat is dan weer een methode die wat tussen de beiden schommelt.

Om je een idee te geven van hoe zo’n Black Hat methode er dan kan uit zien, moeten we enkele jaren terug gaan. Hoewel het tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt (dom dom dom!), was het enkele jaren terug echt een “rage”.

Men had er niets beters op gevonden dan onderaan een website alle keywords te zetten waarvoor je wou dat je website gevonden werd. De tekst kreeg dan dezelfde kleur als de achtergrondkleur van de site. Op die manier kreeg Google dan de indruk dat jouw pagina over die bepaalde keywords ging en zo kreeg je een betere ranking voor die woorden. Maar langs de andere kant kregen jouw bezoekers die woorden niet te zien (onzichtbaar door zelfde kleur als achtergrond).

Ik bedoel… ben je dan een business aan het bouwen met je klanten in het achterhoofd? Als je via die methode dan al bezoekers over de vloer krijgt, wat ga je hen dan aanbieden? Een lijstje met keywords?

Nee, als je echt keywords op je website wilt gebruiken, schrijf dan tenminste waardevolle artikelen. En focus je op één keyword(-groep) per pagina/artikel.

Zoals ik voor dit artikel met gemak “starten met SEO” kan gebruiken. Al bij stil gestaan? 😉

In tegenstelling tot de Black Hat SEO’ers, hoop ik dan wel weer waarde te leveren met dit artikel.

Nu heb ik zelf ook nooit getest welke resultaten de black-hat strategie met zich meebracht, maar ondertussen heeft Google deze methode al lang achterhaald. Enkel pagina’s die echt relevante en waardevolle content bevatten, worden door Google nog positief onthaald. En dit principe zal in de toekomst alleen blijven groeien.

In plaats van je te focussen op allerlei truukjes om Google te slim af te zijn, kun je jouw tijd & energie beter steken in het schrijven van waardevolle artikelen.

Als je echt wilt scoren in Google, dan hou je je dus maar beter aan de regeltjes.

Hoeveel bezoekers ontvang je nu?

Het is nog iets waarop ik in dit artikel niet veel dieper ga ingaan, maar ik vond dat ik dit toch moest vermelden. Daarnaast is het altijd leuk om te weten hoeveel bezoekers je nu eigenlijk op je website krijgt. Eigenlijk is het niet alleen “leuk”, het is meer je “plicht” om je bezoekersstatistieken bij te houden.

Men zegt niet voor niets “meten is weten”. Zonder bezoekersstatistieken sta je nergens.

Hoe kun je anders weten ofdat jouw SEO inspanningen resultaat opleveren, ofdat jouw pagina’s en artikelen gevonden worden in Google en ofdat je wel degelijk een stijgend aantal bezoekers over de vloer krijgt?

Bezoekersstatistieken kun je meten aan de hand van Google Analytics.

Delen

Een eerste eenvoudige manier om bezoekers naar je artikels te lokken is door het simpelweg te delen. Via Facebook. Via Twitter. Via E-mail. Via een andere website. Desnoods zelfs via snapchat!

Door je artikels te delen via internet ga je trouwens ook telkens een linkje achterlaten, wat dan ook weer bijdraagt aan je SEO. (Apps zoals Snapchat dragen natuurlijk niet bij tot je SEO, maar alles waarmee je mensen kunt bereiken is een goede manier om wat “sluikreclame” te maken.)

Besluit

Het is een lang artikel geworden (we zitten momenteel boven de 3400 worden), maar ik hoop alvast dat dit artikel de beginners een eindje op weg zet.

Mocht je zelf nog vragen of opmerkingen hebben in verband met starten met SEO, laat het dan weten in de reacties onderaan deze pagina.

Ook het delen van dit artikel via social media wordt zeer gewaardeerd. Breng je vrienden dus op de hoogte en laat ook hen kennis maken met SEO/Zoekmachine Optimalisatie.

Iedereen kan zijn voordeel halen uit een website die hoog scoort in de zoekmachines.

Op de eerste pagina van Google staan is zoals een winkelpand hebben in de drukste winkelstraat van Brussel of Amsterdam, de bezoekers zullen automatisch over de vloer komen!

SEO is geen gemakkelijke materie, dat weet ik, het is een wetenschap op zich. Probeer dus zeker niet te snel te gaan, neem alle materie rustig op en lees het desnoods een tweede keer alvorens je verdere stappen onderneemt.

Onthoud goed: als je wilt starten met SEO, begin bij het begin. Begin bij dit artikel. 😉

Peace!

Stijn

PS: Gebruik je zelf ook Facebook? Kom er bij! Klik op de vind-ik-leuk-knop en stel jezelf even voor! Ik vind het leuk om je te ontmoeten en wie weet kan ik ook wel een vraag van jou beantwoorden in een volgend artikel.

PPS: Heb je iets bijgeleerd? Deel dan dit artikel met je netwerk en laat hieronder een reactie achter!