Vond je dit interessant?

Het Superman Effect

Na het lezen van dit artikel gaat het duidelijk zijn wat een “goed design” nu eigenlijk is. En wat dit te maken heeft met Superman.

Hierdoor krijg je ook de kans om het design van jouw eigen website en producten eens onder de loep te nemen.

Hoe kan het trouwens dat er over de hele wereld zoveel dezelfde machines, automaten, producten en vooral websites zijn, die een andere interface/layout hebben en niet allemaal even gemakkelijk te gebruiken zijn?

Waarom zijn er nog zoveel producten en websites op de wereld die op ons zenuwen kunnen werken omdat ze helemaal niet gebruiksvriendelijk zijn?

Elke ontwikkelaar en designer kan toch zijn “gezond verstand” gebruiken?

Iedereen kan het toch aanvoelen hoe iets het gemakkelijkst in elkaar gestoken wordt?

Waarom geven de meeste apparaten en websites op deze wereld ons dan een slecht gevoel? Het gevoel dat ze te “moeilijk” of “onlogisch” zijn?

Design Fails

Volgens Aral Balkan (je ziet hem straks in de video’s hieronder) komt dit omdat “gezond verstand” een gevaarlijke mythe is.

Er wordt niet genoeg nagedacht over hoe men iets ontwikkelt.

Stel je voor dat je een afstandsbediening moet maken voor een bepaald bestuurbaar apparaat.

Stel je dan ook voor dat iemand je vraagt waarom je precies een bepaalde knop op een bepaalde plaats gezet hebt en dat je dan moet antwoorden: “Goh ja, gezond verstand hé, ik voel het aan dat dat daar moet staan.”

Dat gaat niet! Je moet je focussen. Want wat als de eindgebruiker niet hetzelfde gevoel heeft als jou? En geloof me oprecht, meestal is dit ook het geval.

De eindgebruiker heeft NOOIT hetzelfde gevoel als de ontwikkelaar of designer.

Goed, die Aral Balkan, wie is dat nu eigenlijk? Ik ben ondertussen al enkele jaren “fan” van hem.

Aral is een ontwerper, ontwikkelaar, auteur, docent, ondernemer en een performer.

Hij is een echte geek met een passie voor het ontwerpen van gebruikerservaringen. Hij wil de wereld eigenlijk verbeteren door middel van technologie en gebruiksvriendelijkheid.

In de video hieronder vertelt Aral over hoe de beste gebruikerservaring er in zijn ogen uitziet. Een korte, maar zeer inspirerende video en je gaat onmiddellijk weten wat er wordt bedoeld met goed design en het Superman effect!

Waar zitten de verschillen dan?

Het verschil tussen een product met een goede usability en een slechte usability? Dat is dat er bij de ontwikkeling van het gebruiksvriendelijke product gefocust werd op de gebruikerservaring.

Men wou vanaf het begin dat de gebruiker een goed gevoel overhield aan het gebruiken van hun product.

Men hield er vanaf het begin ook rekening mee HOE mensen het product zouden gebruiken.

Om echt een perfect eindresultaat te bekomen, moet je er voor elk product dat je ontwikkelt rekening mee houden hoe mensen het zullen gebruiken en moet je alles zo eenvoudig mogelijk proberen houden.

Het is belangrijk dat je niet zomaar afgaat op je gevoel en “denkt” zeker te weten dat een bepaald element op die bepaalde plaats moet staan.

Je moet weten WAAROM.

Zorg er bij de ontwikkeling van een product of website dus voor dat je goed weet HOE de mensen jouw website zullen gebruiken en vooral hoe JIJ wil dat de mensen jouw website gaan gebruiken.

Hou er bij elke fase van de ontwikkeling rekening mee dat het resultaat gebruiksvriendelijk moet zijn en de mensen een super gebruikerservaring moet geven!

Alles moet werken zoals het eruit ziet dat het gaat werken en het liefst zo eenvoudig mogelijk!

“Design is not how it looks, it’s how it works.” – Steve Jobs

En jij?

Hoe staat het met jouw website en producten?

Denk je dat alles duidelijk is voor jouw klanten en bezoekers? Maak je hen duidelijk welke weg ze moeten volgen door je website? Kunnen je bezoekers snel de informatie vinden die ze nodig hebben? Voelt alles “natuurlijk” aan?

Als je bezoeker niet vindt wat hij zoekt of hij raakt verloren op jouw website, dan heeft hij het gevoel van een hulpeloze/machteloze baby en dat wil je ten allen tijde vermijden.

Wat je wel wilt, dat is dat je bezoekers zich voelen zoals SUPERMAN, want DAT maakt hen een gelukkige gebruiker!

Onderzoek dus wat jouw bezoekers willen en ga niet te snel af op wat je “denkt” dat ze willen.

PS: Hieronder zie je ook nog een korte maar super coole video over een TED-talk van Aral Balkan. Alweer over het Superman effect, maar dan “in de praktijk”: