Vond je dit interessant?

Wat is het bouncepercentage?

Het bouncepercentage (je kunt het ook “verlatingspercentage” noemen), is een term in de internet marketing die gebruikt wordt om de bezoekers/bezoeken op je website te analyseren. Je vindt deze term ook terug in Google Analytics.

Bouncepercentage betekent het percentage van bezoekers dat op je website komt en nadien “bouncet” (= de website weer verlaten na 1 pagina), zonder verder te klikken op je site.

Doel van het bouncepercentage

Aan de hand van het bouncepercentage kun je aflezen hoe goed je website scoort bij je bezoekers. Moedigt je site aan om verder te lezen? Nodigt hij je bezoekers uit om meer pagina’s te bezoeken en om door te klikken?

Hoe lager het bouncepercentage, hoe effectiever je website werkt.

Als je bouncepercentage 10% is, dan betekent het dat slechts 10% van je bezoekers de website direct weer verlaat na de eerste pagina die ze te zien gekregen hebben. Dus 90% bezoekt minstens een tweede pagina.

Is je bouncepercentage 100%? Dan betekent het dat iedereen onmiddellijk weer weg gaat en dat je jouw website waarschijnlijk verder moet optimaliseren.

Een andere manier om het te interpreteren is dat wanneer je bouncepercentage 100% is, dat je bezoekers direct vinden wat ze zoeken.

Als een bezoeker bijvoorbeeld op zoek is naar antwoord op een bepaalde vraag (zoals in dit artikel “wat is het bouncepercentage?”), dan kan die natuurlijk direct de website weer verlaten, omdat hij het antwoord direct gevonden heeft.

Je mag je dus niet altijd blind staren op het bouncepercentage, je moet het analyseren met je gezond verstand. Gebruik het eventueel samen met de tijd die een bezoeker doorgebracht heeft op je website.

Als je bouncepercentage 70% is voor een bepaalde pagina, maar je ziet dat een bezoeker wel gemiddeld 10 minuten op die pagina rondhangt, dan doe je het waarschijnlijk zo slecht nog niet. Is een bezoeker gemiddeld na 5 seconden al weer weg, dan is er wel iets aan de hand.

Net zoals zoveel zaken bij internet marketing, is dus eigenlijk ook het bouncepercentage afhankelijk van het type business en website/pagina’s die je hebt.