Vond je dit interessant?

Wat is usability?

Usability of gebruiksvriendelijkheid is het gemak waarmee een gebruiker een bepaald product kan gebruiken. In internet marketing en webdesign gaat het dan vooral over de usability van je website.

Hoe eenvoudig en gebruiksvriendelijk vinden bezoekers het om jouw website te gebruiken?

Een belangrijk aspect van usability is dus dat je altijd moet werken met de gebruiker centraal. Het is tenslotte voor de gebruiker/bezoeker dat je het doet.

Je moet dus eigenlijk al vanaf het moment dat de ontwikkeling van je website start rekening houden met je gebruiker en dus met de usability.

Enkele zaken waar je rekening mee kunt houden om de usability van je website zo optimaal mogelijk te krijgen, ontdek je hieronder.

Content- & websitestructuur

Als er iets is waarvoor een bezoeker op je website terecht komt, dan is het hoogstwaarschijnlijk je content.

Ook de waarde van die content draagt bij aan de usability. Want als een bezoeker je informatie maar niets vindt en helemaal niet vindt wat hij zoekt, dan zal hij een slecht gevoel overhouden aan jouw website.

En ook dat gevoel (de user experience) gaat samen met de usability.

Als je wel goede en kwalitatieve content hebt, dan moet je er voor zorgen dat je website logisch opgebouwd is.

Staat je menu bovenaan? Staat de belangrijkste informatie bovenaan? Kan alle informatie in zo weinig mogelijk klikken terug gevonden worden? Is het meteen duidelijk waarover je website gaat?

Ook de structuur, de layout en zelfs het design van je website spelen dus een rol bij de usability.

Of zoals Aral Balkan het zegt: “The best designed things make you feel like SUPERMAN!”

Overzichtelijke navigatie

Zoals hierboven reeds vermeld is het belangrijk dat bezoekers alle informatie op je website snel een eenvoudig terug vinden. Alles wat het voor je bezoekers gemakkelijker maakt om je website te gebruiken, heeft invloed op een betere usability.

Plaats dus logischerwijs je hoofdmenu bovenaan, zodat elke bezoeker het onmiddellijk kan terugvinden.

Maak ook gebruik van “interne links”, zodat bepaalde woorden op je website linken naar relevante pagina’s. Ook op die manier draag je namelijk bij aan een betere navigatie doorheen je website.

En alles wat beter is voor je bezoeker, is beter voor je usability!

Responsive design

Door gebruik te maken van responsive design zorg je ervoor dat je website toegankelijk is vanaf elk toestel.

Ook als je bezoeker je website bezoekt via een smartphone of tablet, zal hij dus jouw website zonder problemen kunnen bezoeken.

Dat is pas top usability!

Snel Zoeken

Als je een grote website hebt en je hebt al heel wat artikels geschreven, dan is het onmogelijk om alles in je hoofdmenu of op je startpagina te proppen.

Je voorziet dus het beste een “zoekformulier”, zodat bezoekers snel een oplossing voor hun probleem kunnen zoeken (en vinden).

De usability test

Ben je benieuwd hoe goed jouw website scoort op het vlak van usability? Test het dan eens.

Zoek 5 vrienden of familieleden die niets over het onderwerp van jouw website kennen.

Laat hen jouw website bezoeken en geef hen enkele specifieke opdrachten. Bijvoorbeeld: probeer contact op te nemen, probeer een bestelling te plaatsen, probeer een oplossing te vinden voor probleem x, enzovoort.

Het enige wat jij hoeft te doen is hen in de gaten houden. Hoe navigeren ze door jouw website? Vinden ze alles snel terug? Gebruiken ze jouw website zoals jij wilt dat ze hem gebruiken?

Door je website te testen met proefpersonen, kun je gemakkelijk ontdekken waar de usability van je website nog verbeterd kan worden.